Ahad, 13 November 2011

camni punye org pun ade??

Dicatat oleh -dya nadia- di 4:34 PTG 0 ulasan

1.kalau org dtg & bwk j-card ngan tiket maksudnye nk byr tiket parking.

2.kalau bwk j-card shj maksudnye besedialah utk dimarahi dimaki sbb maksudnye j-card die xleh dibaca dekat mesin parking.

3.kalau bwk tiket shj tp da siap byr maksudnye die xmo kuar ag tp da tegedik2 nk byr dulu so “encik, bole byr lg sblm kuar yer”

4.agak2 dtg pastu muke x puas hati sambil cek2 dlm poket pastu selongkar2 beg maksudnye tiket parking  ilang.so besedialah utk dimarahi dimaki sbb xmo byr rm20 denda tiket ilang.

5.kalau dtg muka malu2 terutama bdk muda maksudye nk ckp “kak, kt sini ade keje kosong x?” nk ckp takot sbb sy suke mkn org kot!

6.kalau dtg bwk peta, x pun galas beg n bwk beg kain ka maksudnye die bkn org sini n nk tanye jln2 kt ipoh ni so besedialah kite dgn peta yg lg besar n tau sume celah2 bndar ipoh ni.

7.kalau dtp kelam kabut muke nk nangeh pastu ckp jerit2 maksudnye ade la brang ilang, anak ilang, laki ilang, bini ilang, nenek ilang, kucing ilang macam2 la ilang so besedialah utk dimarah dimaki sampai la benda ilang tu berjaya ditemui..

8.kalau ckp xmo kalah pastu ckp “i’m a lawyer” bl da tau diri salah maksudnye hanya kaum yg gelap2 kel***g sj yg tegamak nk heboh 1 malaysia yg hanye die sorang jew lawyer dlm dunia ni.

9.kalau dtg muke tersenyum gate hanya lelaki maksudnye nk ngorat la tuh.

10.kalau dtg bwk batang paip@ botol2 kecik2 @kotak berisi brang2 utk dimasak maksudnye nk tanye “dik, kt mana jual brang2 ni”.kalau lebeh hebat akan tanye “dik, camne nk masak ni yer, td akak beli tp tersilap beli” so sedialah utk bertukar jd chef kejap yer.

11. kalau tiba2 dtg dr kwsan parking pastu muke x puas hati , maksudnye kete kena blok makanye “dik, tlg angkat kete yg blok kete sy tu, sy xleh kuar”. kalau xleh angkat besedialah utk dimarahi dimaki.

12. kalau tgh best2 kite bg penerangan pastu die potong ayat kite sambil ckp “ sy xtau melayu” maksudnye die x paham ape kite ckp.eh..lupe! komunis br kuar hutan rupenye..huh..!

13.kalau dtg pastu ckp “ sy nk beli sume kedai2 kt sini,dgn sape sy bole jumpe yer” maksudnye die org gila! jauhkan diri sebelum die baling ape2 yg sedang die pegang.

tu br skit ja senarai yg sy igt.bkn2..bkn sy nk ckp sy da terer dlm department ni sampai sy da blh agak ape org tu nk ckp.tp hakikatnye..da 4 taun sy dlm department ni..huwaaa..!bos, tlg la tukar sy ke department lain..sampaikan kalau 1 hr sy x dimarahi dimaki sy xleh tdo ok..!

Khamis, 10 November 2011

redha ~

Dicatat oleh -dya nadia- di 4:33 PG 0 ulasan

Biarkan masa melakukan apa yang ia mahu

tenang dan redhalah apabila qadha’ itu berlaku

Janganlah bersedih dengan musibah yang berlaku

tiada musibah dunia yang kekal

Jadilah dalam menghadapi malapetaka lelaki yang cekal

dan akhlakmu adalah berlapang dada dan kesetiaan

Rezekimu tidak akan kurang kerana kesabaran

dan tidak bertambah kerana kesedihan

Sesiapa yang kematian turun di halamannya

maka tidak ada bumi atau langit yang dapat melindunginya

Bumi Allah adalah luas, tetapi

apabila turun qadha’, ruangnya menjadi sempit sekali

Biarkanlah masa mengkhianati segala kebaikan

tiada ubat yang dapat menghalang kematian

-Imam al-Shafie

 

optimized-musibah

Rabu, 9 November 2011

alaaaa..asal la sensitif sgt =(

Dicatat oleh -dya nadia- di 8:55 PG 0 ulasan

nk tdo..tp pikiran ni pikir pasal kejadian 2 3 hr ni..huhu..xde ape pon..tp jiwa ni terbyg2 la ngan 2 insan yg xde la rapat sgt..tp ade la jgk kait mengait dlm idup ni..

insan pertama

merupakan pekerja br kt opis tempat sy bekerja..pangkat kategori bos2..bangsa pon lain dr diri sy..jantina pon lain..tp kan..bl tgk muke die sy kesiaaaaaannnnnnn sgt2..! cara die nk blajar benda br & xtau la nape  org2 kite melayu (bkn bermaksud utk mengutuk tp hanya sesetengah shj ok!) sombong, bongkak, penting diri sendiri, x pandai pastu wt2 diri berharta &macam2 lg lar.sgt2 la wt x reti ja ngan die.so tepaksa la die blajar skit2 kt staff cabuk cam sy..yg hanya tau skit2 ja..bkn2..bkn sy xmau ajar..tp sy rasa ade org yg lebeh2 layak tp sombong yg kena wajib ajar die..huhu..bole x bl sy tgk muke die sy nk nangeh..! haish..sy yg sensitif ka @ sbb muke die kesian sgt..hadooiii..terbyg muke kesian die tuh..!

insan kedua

ada berkait rapat ngan sy..kirenye die ni abg mak sy so pakcik sy..alahaiiii…tgk die ni lg la sy kesiannnnnn…!!!! die da tua..pastu sy tau die segan ngan sy..die ade anak sebaya sy..tp entah ape masalah anak die wt  reti ja ngan die (yer..mmg la bapak ko x sebagus bapak2 lain..tp die la yg mebawa ko ke dunia ni..igt tuh..!) tgk klu cara die mkn..pastu bl lalu depan sy..menunduk..alaaaaa..lg la sy nk nangeh tgk die..klu la bpk sy camtu..mau sy da meraung2 tgk..hati sy cepat tesentuh tgk die..kesian sgt2..asal la sy sensitif lebey neh..hukkkk..!

 

pecaya x, bl sy terbyg muke 2 org ni sy sampai xleh tdo..rasa nk tlg..tp xtau camne..rasa sebak ja..nape la sensitif sgt neh..huwaaaa..!nk nangeh..

Rabu, 2 November 2011

hari arafah..

Dicatat oleh -dya nadia- di 4:46 PTG 0 ulasan

Hari Arafah atau 9 Zulhijjah merupakan di antara hari yang sangat mulia di dalam Islam.Pada hari ini umat islam berpusu-pusu ke Padang Arafah untuk berwuquf.Wuquf merupakan salah satu rukun haji yang perlu dilaksanakan dan jika meninggalkannya maka terbatallah haji.

Pada Hari ini,bagi sesiapa yang tidak menunaikan haji mereka disunatkan untuk berpuasa sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w:

“Puasa pada hari ‘Arafah itu, Allah swt menghapuskan dosa tahun yang lepas dan tahun yang akan datang.” (Muslim:196/1162)

Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ia adalah pilihan Allah Ta’ala sendiri sebagaimana yang dinyatakan di dalam sebuah hadith qudsi;
“Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasnya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu”.

Dari Abu Sa’id al Khudri Radhia Allah ‘anhu berkata : ‘Rasulullah saw bersabda;
“Tiada seorangpun yang berpuasa pada satu hari di jalan Allah melainkan Allah menjauhkan dengan puasanya itu akan mukanya dari api neraka sejauh tujuh puluh tahun” (muttafaq ‘alaih).

Dari Amr bin Syuaib bahawa Nabi s.a.w. bersabda,                                                                         “Doa terbaik adalah doa di hari Arafah. Dan ucapan terbaik yang saya dan para nabi sebelumku ucapkan adalah laa ilaha illallahu wahdahu laa syarika lahu, lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syay`in qadir. (Tidak ada sembahan yang hak selain Allah semata tidak ada sekutu bagi-Nya, hanya milik-Nya semua kekuasaan, hanya milik-Nya semua pujian, dan Dia Maha Mampu atas segala sesuatu). (HR. At-Tirmizi no. 3585 dan dinyatakan hasan oleh Al-Albani dalam Shahih At-Tirmizi: 3/184)

Selasa, 1 November 2011

sy biasa2 ja..

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:14 PTG 0 ulasan

mode : sedeyyy

sy biasa2 ja..xde ape pun menarik tentang diri sy..

keje pon kt shopping centre..so org akan ckp sy sales girl..sy x kisah pun asalkan halal..

anak pun sy blum ade lg..suami pun jauh..

then bl nk g mana2 pun sy susah nk dpt cuti..even raya pun sy kena keje..

tp tu la..rasa cam x perlu kot klu nk kecikkan sy lebey2..sy pon manusia

even gaji sy x byk..tp sy x penah mintak duit org..

even duit laki sy pon sy segan sgt2 nk mintak..

so stop yg ckp yg sy ni kedekut la ape la..

sbb sy rasa klu nk bg sesuatu bkn perlu ditunjuk2, ckup la klu niat tu ikhlas..

x perlu nk tayang2 kt sy tentang ape yg kamu2 sume ade sbb sy skit pon x jeles..

sy besyukur tuhan tentukan hidup sy camni

supaya sy lebeh dekat dgn Nya

supaya sy x mudah lupe diri..

supaya sy jauh dr sikap sombong & riak..

syukur..klu sy x berjaya di dunia..sy berdoa stp hr supaya sy berjaya di akhirat..

cukup tu ja..sy x mintak bnyk2..hentikan kecik2kan idup sy..

sy berdoa, supaya tuhan sentiasa kuatkan hati sy utk hadapi sume ni..aminnn…!

 

Pejalanan ku ~ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei