Jumaat, 18 Oktober 2013

kos pasang tiles ruang tamu

Dicatat oleh -dya nadia- di 11:16 PTG 6 ulasan
ok..ni part paling saya suke.mula2 tu rancang nk bubuh tikar getah ja kt ruang tamu ni.ye la..nk buat sume2 mana la kami mampu.da la br nk mula idup br.ni pon seb bek ade umah mak kt ampang ni.xyah la kiteorg nk carik umah sewa.da la mahal klu sewa.huhu..eh..! melalut2 da neh.asal nk cite pasal tiles je ok.hoho..org ni org yg sama buat dapur ngan toilet rumah sy.

sebenarnye, mula2 just tanya ja kos nk buat tiles ni.then bl bgtau harga, eh! murah plak. then , en hubby sj cite kt mak mertua pasal kos tu.tiba2 mak mertua ckp, camtu pasang la. carik tiles kaler pink sebenarnye kaler pink tu warna kegemaran saya ok. bl en hubby dgr ja tros die ckp, "mnje bomoh mak b ek?tiba2 swoh pasang kaler pink plak tu" hahaha..! nampak sgt hubby jeles kt situ. so xmo hubby jeles lebey2 kitorg pon carik la tiles kaler cream. kos die dlm 250 lebey camtu la.amik murah2 ja.mak nk sponsor tp xmo la lebey2 kan.

ni gambar sblm.bygkan..waktu ni kami da duduk kt sini tau.pakai selipar ja dlm umah.

.
.
.
.
.

 ni selepas.. cantik x ? hehehe.. 2hr ja buat sume ni.

ok..rumah kosong lg.so minggu depan kami nk pindah brang2 dr rumah ipoh ke sini. 
kos upah pasang tiles ni nk tau bp ?

rm750 ja ok..bg sy ni mmg murah sgt.alhamdulillah..dipermudahkan segalanya..

kos baiki bilik mandi

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:51 PTG 0 ulasan
ok..skang ni nk cite pasal blk air plak.mula2 masuk umah ni, sy da mula rasa ade sesuatu yg x kena. rasa cm bau yg x menyenangkan. carik2 punye carik rupe2nye dr toilet.hadooiii..jem tros bl tgk toilet camni.



ok..korang tgk ni agak2 cm rumah tinggal dak. scary  tgk keadaan dia kan. bl pijak lantai tu cam jungkit2 ja.hadooii..ikutkan sy x kisah sgt tp bl masuk ja. ade bau !@#$%^&*.. tensen tros sy. esk nye tros mintak en hubby cepat2 carik kontraktor buat blk bilik air ni. so ni la benda pertama yg kiteorg buat bl start ja pindah sini. kontraktor ni jgk yg buat ruang tamu ngan dapur saya ..

mungkin rezeki saya & hubby dpt la jumpe org yg blh buat balik bilik air ni dgn harga murah.

ok..ni proses pembuatan. kontaktor ni pecahkan kolah ngan jamban tu bg rata sume. slama ni bau tu dtg dr jmban tu ok.rupenye2 kt bwh jamban tu da pecah so bl diorg b*rak , segala hasil buangan tu(sopan kan bahasa.)   x masuk betol2 dlm logi then terapung2 ja. patut la bau trok sgt.huh..!! nk nanges rasanya. seb bek la kontraktor tu x mintak extra cas sbb kena buang segala hasil buangan ngan terapung2 tu.so en hubby mintak tuka jadi toilet duduk ngan letak kolah kecik ganti kolah sblm ni.hasilnya..

.
.
.
.
.
.
.


dinding x tukar sbb x cukup budget.jadilah..asalkan xde bau !@#$%^& tu dah.lega rasanye bl nk mandi.heee..

so total kos sume rm750 + (rm60 - tiles beli sendiri)

bkn nk promote ke ape tp nk letak gk no phone kontraktor tu
hasbullah -016 3963177

terharu ok, sbb org ni sanggup kutip segala hasil buangan !@#$%^  pastu x bekira pon.2 hr ja da siap sume. 

table top murah..!

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:04 PTG 2 ulasan
ok..kwn2..tujuan post ni hanya utk rujukan semata2..kot2 la,korang2 ade yg nk buat table top blh la deal ngan org ni.nama die Hasbullah, org indon tp sbb da tinggal lama kt negara kite ni so die da dpt ic sini.anak2 ngan bini sume kt sini.mula2 nk tinggal umah kt die curiga gk tp rumah die blkang umah sy ja.stakat ni bl die buat umah sy ni, sume ok.harga pon murah..pastu keje pon cepat. 3 hr da siap sume.ikutkan 1 hr da blh siap tp nk tunggu simen kt dapo tu kering betoi2 br leh boh tiles so kena la tunggu la 2 hr.ok, sblm sy bgtau kos sume meh layan dulu gambar sblm & selepas.





dasat kan ..sy pon xtau camna la org yg dok umah ni dulu masak.pening sy waktu mula2 tgk dapo ni.huhu..

ok..yg ni dlm proses pembuatan

.
.
.
.
.
.
.

taraaaa..!!




ni pulak selepas..so pasni cuma nk buat kichen cabinet ja.yey..!

ok..puas hati dgn hasil keje diorg ni.cepat & pantas.
skang sy bgtau kos plak.bg sy murah sgt sbb sblm ni da survey tp sume 3k ke atas.tp dgn hasbullah ni harga dia rm1700 ja .bg sy murah sgt sbb bukan sj dia buat table top tp tiles kt dinding ngan lantai sume die buat.pastu singki ngan pili air tu pon skali ngan harga ni.sy cuma beli tiles ja.bkn pa, sj nk pilih warna tiles sendiri.kos sy beli tiles tu pon 100 lebey ja.so total sume dlm 1800 lebey.ok la..still dlm budget sy.so korang2 area KL @ selangor kalau nk buat table top ni blh deal ngan hasbullah ni. no phone die 0163963177.

Jumaat, 11 Oktober 2013

Kini ~

Dicatat oleh -dya nadia- di 8:27 PTG 0 ulasan

Hola..lama nye x update blog..bkn pe,  laptop blh plak tinggal kt ipoh.ni pon update guna hp.entah blh ka dak.ok la..skang ni da sbln keje kt tempat br.alhamdulillah..xde la trok sgt rasa nye.da nama pon customer care,  kalau x mampu layan masalah org,  jgn keje bidang ni ok.seb bek sblm ni penah keje camni.at least xde la tekejut sgt.cuma mula2 keje mmg masak la asik kena ja.hoho..

Skang ni pg ngan blk keje ngan en hubby ja.alhamdulillah..rumah dekat ja xde jauh sgt.ujung minggu merempit ngan en hubby.rasa cm couple plak .rumah plak da abis buat.mula2 dtg tgk keadaan umah mmg menangis rasanya.teruk giler ok.x paham camna org sblm ni leh duduk ngan keadaan camtu.alhamdulillah..mak mertua cam paham ja anak ngan menantu dia ni. So nk dekat 5k lebeh gk kuar utk renovate skit2 umah ni.paling x tahan,  mak mertua swoh amik tiles ruang tamu kaler pink ok!  Kaler kegemaran ku kot.hehe..en hubby jeles sbb ikutkan tu bkn warna yg mak mertua suka.tp demi x bg hubby jeles,  bini pon ikut la beli kaler krim..hoho..

Pas raya ni blh la kosongkan umah kami yg kt ipoh tuh.huhu..mest rindu umah tu nant.so sy ngan hubby cadang nk sewakan ja umah tuh.hope dapat penyewa yg pandai jg umah.. gambar tu sj tepek kt situ.hr2 keje mmg tu ja la sy tgk..huhu..

Rabu, 21 Ogos 2013

Raya terakhir di Aeon

Dicatat oleh -dya nadia- di 10:05 PTG 0 ulasan

Taun ni taun terakir sy beraya sbg warga Aeon.
Sedey pon ade..gembira pon ade sbb pasni raya xyah keje da.ngeh.ngeh.
ape pon sebenarnye bekerja waktu raya bkn teruk pon.tp lagi meriah kot.
yela..beraya ngan kwn2 sebaya.sume otak gile2.
sy tau, pasni x mungkin sy akan dapat suasana camni da.
tp tu la..tempat isteri di sisi suami.
hope tempat br nant pon dapat kwn2 camni.
susah senang sama2..kena marah ngan bos pon bengang2 pon blh gelak2 ag.
aileviu aeon~

Jumaat, 16 Ogos 2013

kerja baru !

Dicatat oleh -dya nadia- di 5:32 PG 0 ulasan
Alhamdulillah..sy telah pon dapat kerja di Keyell..
so secara automatik nye dapat la berhidup sama ngan encik suami.
perasaan?? terharu, debar2, takut sume ade.
Yela, da 6 taun kerja kt ipoh skang pindah keje kat KL. tempat keje baru plak tuh.
xpe la..asalkan dapat duduk sama2 ngan suami.

tp ade 1 masalah yg x berapa masalah sgt pon.hoho..
sepatutnye saya & suami da boleh pindah masuk rumah kt KL tu tp owner tu cm x berapa nk rela keluar plak dr umah tu. sebenarnye tu rumah mak mertua saya, disewa kan hampir 10 taun kt org tu dgn harga RM400 jew. rumah 2 tingkat di KL ok.murah kan??bl call ckp x dpt carik rumah lagi.haishhh..sy rasa mest die nk carik rumah rate camtu tp x jumpe2 gk.bln depan da la start keje.huhuhu..x pasal2 kang ade yg duduk hotel dulu.

hopefully..org tu dapat kuar rumah sblm sy mulakan kerja baru..huhu..
so rumah kami di ipoh ni bakal disewa kan. cian die tuhhh...xpe, ag 5 taun kite blk ipoh dok sama2 lagi tau.
gd bye ipoh..i will miss u ~

Selasa, 25 Jun 2013

wordless wednesday

Dicatat oleh -dya nadia- di 8:47 PTG 0 ulasan

home

Alhamdulillah..syukur ya Alllah..welcome home hubby =))

Ahad, 16 Jun 2013

DIY free season

Dicatat oleh -dya nadia- di 7:35 PG 0 ulasan

fday

hr ni keje xde wtpe.ahad xde org carik sy nk sewa court,then blh besenang lenang. kebetulan sempena hr bapa ni, aeon ade wt free DIY season. so sy yg x berapa nk kreatif ni buat la utk encik hubby. kiri tu keychain hp.hoho..nk sama besaq kot ngan hp.sebelah kanan tu card holder. dua2 ni sy yg buat.santek x?? santekk kan..heee..sila muntah!

sy aeon

Dicatat oleh -dya nadia- di 7:27 PG 0 ulasan

belek2 blk album sepanjang keje ngan aeon ni.rupe2nye byk gk sy terlibat ngan keje2 kebajikan nih..bnyk suke duka.tp hakikatnye byk yg best dr x best. Alhamdulillah..selepas ni kalau bertukar keje pon sy rasa xkan dpt da keadaan cam skang.sentiasa ada utk 1 sm lain.cam adik beradik..!

DSCN5159 waktu ni bwk bdk2 g melawat pasir salak.so sempat gk merasa jd cegu.=)

 

kt bwh ni masa program Christmas taun lepas.bg hadiah kt umah anak2 yatim ni.DSCF1062

masa ni chinese new year.hantar barang2 keperluan harian kt rumah anak yatim chinese_DSC3161

ni masa program bersihkan pantai.program ni tiap2 tahun ade.setakat ni pantai kuala muda, batu feringgi, teluk senangin, pantai remis,& ade beberapa yg sy lupe nama ni.program ni best sbb leh main pantai.heeIMAG0204

ni antara yg ade dlm koleksi sy utk taun lepas. bnyk lagi program.. tp apakan daya, laptop kena format habis sume gambo lupe nk backup.huhuhu..tujuan sy post benda ni bkn pa, mungkin org rasa bl keje aeon ni asik buat sale ja. tp hakikatnye setiap bln ade jew program cam gini diadakan. disamping buleh bekhidmat utk masyarakat luar, kami aeon lebeh sensitif dgn keadaan di luar,acehhh..skema plak ayat sy ni.

 

last skali, gambo yg memberi kenangan kpd sy. masa ni grand opening utk new store. sume da ready nk posing skali bos plak yg halang.hadooii..

Picture 582

Isnin, 15 April 2013

nk pegi medan ag

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:27 PG 0 ulasan

yer..oleh kerana da jatuh cinte ngan medan ni sy ngan suami akan pergi medan ag cuti skolah ni. lg pon skang ni, tiket flight plak murah.tu yg semangat nk g.hr tu pg dari kl.tp kali ni pg dr penang.murah skit la..moga sentiasa dipermudahkan.aminnn..

C360_2013-04-04-06-13-26

kt polonia airport ni spesel skit.stp penumpang dikenakan tax.so jgn abiskan duit ruppiah tu sampe licin yer.nant jd cm sy ngan suami.kena pake duit m’sia utk byr ni & semestinya cas lagi mahal dr ni.

Ahad, 14 April 2013

perbelanjaan medan trip

Dicatat oleh -dya nadia- di 11:10 PG 0 ulasan

ok..sambung skit pasal medan.tujuan bukan nk menunjuk tp sbg panduan kepada sesiapa yg nk pergi & sbg panduan kepada sy di masa akan dtg jgk.

1) Pengangkutan

  • airport ke hotel : 40k ruppiah
  • pasar ikan pergi &  blk : 26k ruppiah
  • hotel ke medan mall pergi & blk : 25k ruppiah
  • becak hr ke2 pergi & blk pasar ikan : 50k rupiah (mahal kn..sbb nye die tunggu kitorg abis shopping & hantar blk ke hotel)
  • hotel grand sakurah ke pardede hotel : 30k ruppiah

total : 171 000 rupiah = rm57

2) makanan

  • nasik padang : 102k ruppiah
  • mkn kt hotel sakurah : 70k ruppiah
  • KFC : 95k ruppiah
  • es teller 4 x : 66k ruppiah
  • mkn kt hotel pardede : 57k ruppiah
  • mkn pg : free

Total : 390k ruppiah = rm130

3) shopping

  • telekung 9 helai : 760k ruppiah
  • baju jubah hubby 2 helai : 260k ruppiah
  • baju i love medan 2 helai + keychain 20 unit + 1 beg kemboja : rm50

Total : 1 025 000 ruppiah + rm50 = RM390

4. Hotel & tiket flight

  • grand sakurah : rm98
  • pardede international : RM86
  • tiket flight pergi blk 2 org : RM401

Total : RM585

tax airport polonia: RM60 utk 2 org

Lain2 kos :RM100( masukkan sbb kot2 ade kos yg terlupa)

Grand total : RM1322

ni la percutian budget sy..sy xde la mampu nk g negara2 Europe tu..yg duit die lg tinggi dr m’sia.ckup la dgn pergi negara jiran ja..bl pg negara ni..sy semakin sukakn  indonesia.mkn murah..brang2 murah..org pon sume baik..pasni ade rancang2 nk g lg.tgk tiket flight penang medan ag murah bebanding kl medan.heee…

C360_2013-04-02-18-31-20 muke bdk comot yg ketagih es teller..

Selasa, 9 April 2013

kisah di suatu hari

Dicatat oleh -dya nadia- di 4:50 PTG 0 ulasan

en suami suke sgt main psp.rasa2 nye la stp masa la die dgn psp nye. sampe penah puan isteri ckp “bb..mnje nk jd psp buleh” ..sbb nye klau ngan psp sampe berjam2 pon xpe.hoho..ape pon sbg isteri kena la faham kesukaan suami.tp tu la, 1 part bl main psp en suami suke membebel2 kt psp die.terutama kalau main game bola .bl puan isteri tanya, en suami siap bg statement lg “ b xkan bg diorg menang sampe kiamat pon!” .. penuh perasaan kan??

ade 1 hr tu en suami tgh main psp+ bebel2 ngan psp tu sbb kalah game bola so puan isteri pon pas solat tu g la amik Al quran nk baca.tgh dok kusyuk2 baca tu tiba2 en suami bersuara “mnje..kan patut bunyi naa kat hujung tu panjang 2 harkat”. kantoi..!bkn tgh main psp ka laki saya ni.tiba2 plak dgr bini baca quran. then letak psp ke tepi terus ajar si isteri mengaji.heeee..Alhamdulillah..se kusyuk2 si suami ngan psp tu boleh jgk ajar isteri die ni mengaji,maklumla..sy ni xde la bagus sgt.sentiasa perlukan bimbingan suami.. Ya Allah..terima kasih di atas anugerah ini..

bbku

pelihara rumah tangga kami Ya Allah..

Sabtu, 6 April 2013

makanan & tempat shopping di medan

Dicatat oleh -dya nadia- di 10:33 PG 0 ulasan

C360_2013-04-02-13-34-13

C360_2013-04-03-16-11-43

nasik padang paling popular kt indon..so kalau dtg indon @ medan sila cuba mkn nasik padang yer.tp jgn tekejut kalau masuk jew kedai diorg letak hampir 30 jenis lauk atas meja korang.sbb nye mmg style nasik padang camtu.so diorg akan cas bape pinggan lauk yg korang amik jew.selebihye yg x amik diorg x cas.

menarik nye kfc kt sini xde sayur & kentang.hanya nasik ngan ayam semata oke..tp besh sbb dpt free cd.wahaha..harga lebeh kurang cam m’sia gk.x byk beza.

C360_2013-04-03-17-18-01

ag 1 benda wajib korang patut rasa kt sini adalah ais teler ngan teh botol.superb sedap.2 hr beturut2 kiteorg mkn benda alah ni.ais teler tu campuran isi kelapa, avocado, nangka ngan susu.pergh..!mmg sedap. saiz medium harga 18k rupiah & saiz kecik 16k rupiah.

oke,,skang sy cite pasal tempat shopping.tempat shopping popular kt medan ni namanye pasar ikan.tp korang jgn salah paham..x jual ikan pon tp jual kain, telekung & macam2 lg lah.telekung kt sana blh dpt dlm harga rm26 @ 85k rupiah.kalau kt msia telekung yg sama harga paling murah pon rm60.so mmg sy borong jew la.heee..

kalau dlm shopping centre die pon besh gk.still murah dr m’sia ni.

C360_2013-04-04-06-59-08

sepanjang kt medan tu suami isteri ni hanya bwk 3 pasang bj ngan selipar fipper ni ja.agak2 xdak bj blh jew beli.murah2 kt sana.

tips

1. mkanan kt hotel lg murah & sedap.so agak2 lapar order jew dr blk & diorg antar.

Jumaat, 5 April 2013

hotel & pengangkutan kt medan

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:29 PTG 0 ulasan

holaaaa..! cuti skolah hr tu sempat berjln ke medan. so post kali ni just sbg rujukan sy kalau2 nk pg lagi.

Day 1

sampe jew airport tros seberang jln pg kt petronas depan airport tu carik becak. ikutkan paling mahai pon 25k ruppiah.tp org tu cas kiteorg 40k rupiah. amik ja la..malas nk gado kt tempat org. then tros g grand sakurah hotel. hotel ni da book awal2 kt agoda. senang & murah.harga blk dlm rm90 lebeh camtu. staff sume baik2..perkhidmatan pon ok.mknan dlm hotel murah jew.hr tu kami 2 org order & mkn kt blk.harga dlm 70k ruppiah.. yg best nye hotel ni blh check in awal.kami sampe hotel dlm kol 9pg camtu then tros blh check in.

C360_2013-04-02-09-26-15 C360_2013-04-02-20-50-53

Day 2

hari  ke 2 ni saje pindah ke hotel yg lebeh dekat ngan airport sbb nye flight kami awal. pukul 6.20am.so mmg kol 5 da kena check in. hotel pardede international ni letak nye dekat jew ngan airport. 15 jln kaki @ 5 minit naik teksi.mkn pon sedap.kami order dr blk & harga die dlm 60k ruppiah camtu. staff baik bilik pon ok.sy booking kt agoda tu jgk harga dlm rm80 lebeh.

C360_2013-04-03-14-44-56

sepanjang kt medan tu kami menggunakan khidmat becak.sbb nye becak lebeh murah berbanding teksi & lg besh guna becak sbb blh nampok tros suasana jln2 kt sana. tp korang2 jgn pelik kalau sepanjang pejalanan tu korang akan dengar bunyi hon jew  sbb nye benda tu normal utk sume kete tu bunyikan hon.

C360_2013-04-02-09-08-21

dr dlm becak.harga sebenarnye 10k ruppiah jew pg mana2 dlm bandar.tp biasa la bl pelancong diorg akan kenakan 2x ganda.so kena pandai2 deal.

 

tips:

1. kalau nk murah swoh org hotel yg jg kt depan tu deal utk korang sbb kompem dpt murah.

2. kalau nk g shopping korang ckp jew nk g pasar ikan.tempat tu jual kain cantik2 & murah.kalau org becak tu ckp nk g toko@butik jgn pegi sbb nye diorg mmg di byr oleh org kedai tu utk bwk org dtg kedai diorg. harga jauh lg mahai dr pasar ikan.

3. kalau org becak tu ckp nk tunggu korang shooping sampe abis shopping ckp xyah. sbb nye kalau diorg bwk korang blk hotel blk pas shopping cas die akan 3x ganda dr harga sebenar.ag pon senang jew nk dpt becak kt sana,xyah nk tunggu2..

4. keseluruhan kt sana senang nk dpt transport pastu senang nk carik mknan halal.pandai deal akan dpt murah tp kalau x pandai mmg diorg akan cas sampe 3x ganda.

p/s: 10k rupiah = rm3

Khamis, 21 Mac 2013

allergic ubat

Dicatat oleh -dya nadia- di 4:01 PG 0 ulasan

C360_2013-03-18-15-53-53_org

gara2 allergic ubat kena injection ngan doktor.pastu x sampe bp minit doktor inject tros muntah tepi dokor..huhu..then kena tahan jp ngan doktor x bg blk..alahai la badan…

Rabu, 13 Mac 2013

jom skipping

Dicatat oleh -dya nadia- di 10:56 PTG 0 ulasan

kegilaan baru adalah skipping.entah kenapa rasa cam sebln sekali pon mmg susah nk besenam.asal blk keje jew trus tdo.xpon kalau cuti dok umah diam2 sambil layan internet.x buleh jadi ni, kalau kekal camni bdan pon buleh jd gemuk cam kena pam.bahaya2..so ambil inisiatif sendiri dgn skipping.

skipping

cita2 nk skipping 500 sehari.huhu..mampu ke.td buat 100 pon penat cam nk pengsan.pastu peluh yg kuar lebey.xpe2..kite buat 250 waktu pg n 250 waktu ptg.cayok2..! minggu depan en hubby blk jgn berat naik da la.sbb bl en hubby blk asyik mkn jew,huhuhu..

Selasa, 12 Mac 2013

power bank

Dicatat oleh -dya nadia- di 1:43 PG 0 ulasan

minggu lepas intro kt en hubby nk power bank.bkn pe..bl on9 kt hp bateri cepat habis.huhu..tiba2 smalam en hubby offer 1 power bank ni.murah & berpatutan.mula2 si isteri malu2 kucin.tp bl en hubby ckp..nk  x? die bg peluang 4 hr ja utk si isteri buat keputusan.tp si isteri trus setuju.! wahaha..asal ade org tu blanje mesti la si isteri setuju.thanks bb..minggu depan jumpe ek ..wink.wink.

power bankso sp2 yg berminat boleh beli kt website ni..

Khamis, 7 Mac 2013

4 tahun di SK Uma Bawang

Dicatat oleh -dya nadia- di 12:50 PG 0 ulasan

taun ni masuk taun ke 4 en hubby mengajar di sarawak @ sk uma bawang..alhamdulillah..berjauhan ni bnyk sgt mengajar kami suami isteri erti kesabaran.tapi part paling best bl nk amik en hubby kt airport.debar2 ngalahkan nk 1st time dating.hehehee.. tempoh 4 taun ni jgk wt kami lebeh memahami erti kehidupan. x semestinya ape yg kite nk tuhan bg tp hakikatnye tuhan bg ape yg kite perlukan

terfikir..macam2 rezeki yg kami dapat sepanjang tempoh berjauhan ni.syukur ya Allah..ko stabilkan hidup kami suami isteri & akan ada suatu masa kau dekatkan kami suami isteri. dulu seblm kawen, sy ni jenis mengikut perasaan.tp bl berjauhan, fikir suami dulu sblm buat ape2.

setahun pas kawen..kami laki bini mula terfikir nak beli umah.sbb nye bl ade jew duit ade jew benda nk buat.lagi byk kuar dr simpan.puas bejalan! then, bincang2 so kena beli umah gk.at lest ade aset.then ade komitmen yg kena byr bln2.xde la pikir enjoy jew.bermula la pencarian rumah.alhamdulillah..dapat carik rumah kos sederhana.bincang ngan pemaju & diorg suggestkan wt loan ngan rhb.sblm habis cuti skolah urusan jual beli rumah settle! fuhh..syukur dipermudahkan.

C360_2012-10-21-18-19-29rumah teres biasa ja..x besar mana pon.ni la syurga dunia kami =)

igt lagi ujung taun lepas, en hubby teman abah sy konon2 nk beli van. then tiba2 kami laki bini tingin nk kete baru.suggest kt hubby, tgk2 kalau2 ade yg murah & mampu milik.tup2..abah x jd beli van tapi kami yg tukar kereta.betapa mudahnye jalan yg tuhan beri.alhamdulillah..!

kete kete 2nd hand ja..cukup la..

Ya Allah..sesungguhnye..engkau x beri ape yg kami minta tapi engkau beri apa yg kami perlukan.Engkau kurniakan kami kesihatan yg baik.Engkau beri kami bahgia.Engkau sentiasa lindungi kami.Sesungguhnya..engkau beri lebih dari cukup.syukur alhamdulillah Ya Allah..!

Rabu, 27 Februari 2013

klinik gigi kerajaan

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:25 PTG 0 ulasan

pg2 pas subuh xleh tdo blk..hmmm ..kalau cuti mmg mata ni nk bolat ja.cuba kalau keje asik ngantok ja nk bgn pg.then mula tepikir2 nk upgrade P1 punye modem.siap2 tros g P1 centre.kol 10 da tepacak depan P1 centre.skali x bukak ag..adehhh..bijak sgt la nadia ooii..bukak pukul 11.30 tuh.xkan nk blk.tgk kt seberang jln ade utc ipoh.cam menarik.dgr cite blh tuka kad pengenalan baru & dapat blk dlm masa 3 hr kt situ.

tp bl da sampe tuka fikiran plak bl tgk klinik gigi 1 malaysia kt situ.tempat feveret nih.sy suke jumpe doktor gigi.wahahaha..!daftar then 10 minit pastu kena panggil masuk blk rawatan.tros doktor tanye sakit kat ne.eh..xkan sakit ja blh jumpe.pastu sy ckp sj nk cek gigi.so hr ni sy berjaya tampal gigi dgn kos hanya rm3 okeh.kalau nk banding ngan swasta rm50++.mahal tu.perkhidmatan sama ja,sama canggih ngan swasta.so sp2 yg nk tampal, cabut & cek gigi elok la g klinik kerajaan ni.murah & cepat.puas hati.! dulu2 sy ade gk g ngan hubby.tp disebabkan hubby penjawat awam so die x kena byr ape pon.die wt scalling .kalau standard harga rm70 hingga rm120 tu.ok..picture kt bwh ni cara2 berus gigi dgn betul.

brushing1

Rabu, 20 Februari 2013

ilmu penunduk suami

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:08 PG 0 ulasan

manja-isteri

sygkan isteri tinggal2kan..sygkan suami manje2kan..sy suke ayat ni.mengingatkan sy dengan en suami.tuntutan tugas buat sy dgn suami bejauhan seketika.saat berjauhan ni byk mengajar sy erti besabar & paling penting menghargai pasangan kite.

syg suami manje2kan..hehehe..yer..suami sy tu mmg mnje+gedix.ampunnn b..

“Apabila seorang isteri mengerjakan solat 5 waktu, mengerjakan puasa sebulan (di bulan Ramadan), memelihara kehormatannya (aurat) serta mentaati suaminya, nescaya dia akan masuk syurga.” (H.R. Imam Bazzar melalui Anas RA).

Jika isteri ditinggalkan kerana Allah SWT, jika isteri berbakti kepada suami dan anak-anak juga kerana Allah SWT, keberkatan tidak perlu dipinta bahkan Allah SWT akan melimpahkannya tanpa terhitung nikmatnya. Subhanallah. Perbaikilah diri dan perbetulkanlah niat, segalanya hanyalah lillahi taala.

**suke bl baca quran ngan encik suami.byk kali kena tegur tp setiap teguran buat si isteri rasa bahgia. Alhamdulillah..syukur..

Selasa, 19 Februari 2013

dapat dah =)

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:03 PTG 0 ulasan

IMG-20130214-WA0000

dpt dah kunci rumah pertamaku..Alhamdulillah..Allah permudahkan segalanye.skang nk pasang grill ngan awning kt depan  umah.pastu da blh deco rumah.syok2..~

Jumaat, 8 Februari 2013

adik beradik

Dicatat oleh -dya nadia- di 7:09 PG 0 ulasan

dulu2..waktu kecik2 kalau gado ngan adik beradik xde la touching.pg gado ptg elok dah.

la ni..da besa kalau gado adik beradik cam pelik plak.rasa bl nk baik tu xtau nk mula dr mana..

apa pon..air di cincang xkan putus..

maafkan atik..marah bkn benci.

hakikatnye 1 hr ni rasa lain macam.. =(

 

family

Jumaat, 1 Februari 2013

review ninetology insight i9430

Dicatat oleh -dya nadia- di 7:24 PTG 0 ulasan

nine

hi uols..gd morning..pg2 sabtu ni saje nk review hp ni.bkn pe..dulu2 sblm beli dok carik2 dlm internet review die tp xde! ke sy yg x pandai carik.ade pon yg org vote2 tu.

ok..1st..hp ni sesuai utk org yg budget ciput cam sy.harga sebenar RM699. tp sp yg umur antara 21 hingga 30 korang bole la on9 kt skmm & daftar utk dptkan rebate RM200. daftar jp jew pastu dpt la harga hp ni rm499.

2nd, bateri? ok sgt sbb sy kalau kt tempat keje on internet sepanjang masa sbb senang nk wasaap ngan hubby..so kalau sy keje 9 jam bateri die sampai blk pon x abis2.

3rd. laju x intenet die? laju bak hggg..tp sy guna u mobile yg rm18 sbln tu.xtau la intenet lain.laju maksud sy die punye ram 512mb so sesuai la utk pengguna internet kecil2an cm sy. lg pon yg istimewanye hp ni die ade blh letak 2 sim card. so 1 sim utk sy on9 & 1 sim utk call in & out.senang xyah bnyk2 hp.paling penting bateri die tahan lama ok.

4th. camera? camera blakang 8mp & camera depan 2mp.bg sy ok la tu.wtpe byk2 pixel pon,bkn nk jd cameraman pon.

yg penting operation system die adalah android 4.0.kalau sp2 x paham..alaa..hp ni ala2 samsung punye teknology tp die ni jenama lain. 1 lg hp ni ade radio ok.

ape pon ni just review sy.sy ni bkn wakil pengedar hp ni.kalau nk tau lebey2 sila la pg ke kedai hp berhampiran.

Rabu, 16 Januari 2013

wordless Wednesday

Dicatat oleh -dya nadia- di 1:01 PG 0 ulasan

71549_10200316606497109_1228225348_n

hr ni cuti..so bedua2an kt taman jew td

Isnin, 7 Januari 2013

dadih sedap

Dicatat oleh -dya nadia- di 7:33 PG 0 ulasan

hr ni sy cuti so time ni la sy nk cuba carik resepi dadih.

bkn pa..dr semlm wt dadih x jadi2.

sampe rasa nk menangis ja..

padahal senang giler nk wt ok..

bahan2 nye simple ja

1st kena ada benda ni

agar2

pastu kena ada ni

8850124007889-1

pastu last skali perisa ape2 yg korang suke & susu cair 1 tin

****************************************************************************

1. masukkan serbuk agar-agar tu sume skali dlm 2.75 liter air.

2. Masukkan gula 3 setengah senduk

3. Masukkan creamer dlm 3 senduk

4. Campurkan skali 1 tin susu cair tu then kacau hingga mendidih

5. Agak2 nk pekat ag masukkan la tepung jagung 2 sudu. tp korang kena bancur dulu supaya x beketul2..

6. Bl da mendidih ni..masukkan la perisa yg korang suke terus siap.

6. Last skali bole la tuangkan dlm bekas plastik dadih yg tinggi2 tu. Blh dpt 18 bekas sumenye.

tempimage

 

Pejalanan ku ~ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei