Isnin, 15 April 2013

nk pegi medan ag

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:27 PG 0 ulasan

yer..oleh kerana da jatuh cinte ngan medan ni sy ngan suami akan pergi medan ag cuti skolah ni. lg pon skang ni, tiket flight plak murah.tu yg semangat nk g.hr tu pg dari kl.tp kali ni pg dr penang.murah skit la..moga sentiasa dipermudahkan.aminnn..

C360_2013-04-04-06-13-26

kt polonia airport ni spesel skit.stp penumpang dikenakan tax.so jgn abiskan duit ruppiah tu sampe licin yer.nant jd cm sy ngan suami.kena pake duit m’sia utk byr ni & semestinya cas lagi mahal dr ni.

Ahad, 14 April 2013

perbelanjaan medan trip

Dicatat oleh -dya nadia- di 11:10 PG 0 ulasan

ok..sambung skit pasal medan.tujuan bukan nk menunjuk tp sbg panduan kepada sesiapa yg nk pergi & sbg panduan kepada sy di masa akan dtg jgk.

1) Pengangkutan

  • airport ke hotel : 40k ruppiah
  • pasar ikan pergi &  blk : 26k ruppiah
  • hotel ke medan mall pergi & blk : 25k ruppiah
  • becak hr ke2 pergi & blk pasar ikan : 50k rupiah (mahal kn..sbb nye die tunggu kitorg abis shopping & hantar blk ke hotel)
  • hotel grand sakurah ke pardede hotel : 30k ruppiah

total : 171 000 rupiah = rm57

2) makanan

  • nasik padang : 102k ruppiah
  • mkn kt hotel sakurah : 70k ruppiah
  • KFC : 95k ruppiah
  • es teller 4 x : 66k ruppiah
  • mkn kt hotel pardede : 57k ruppiah
  • mkn pg : free

Total : 390k ruppiah = rm130

3) shopping

  • telekung 9 helai : 760k ruppiah
  • baju jubah hubby 2 helai : 260k ruppiah
  • baju i love medan 2 helai + keychain 20 unit + 1 beg kemboja : rm50

Total : 1 025 000 ruppiah + rm50 = RM390

4. Hotel & tiket flight

  • grand sakurah : rm98
  • pardede international : RM86
  • tiket flight pergi blk 2 org : RM401

Total : RM585

tax airport polonia: RM60 utk 2 org

Lain2 kos :RM100( masukkan sbb kot2 ade kos yg terlupa)

Grand total : RM1322

ni la percutian budget sy..sy xde la mampu nk g negara2 Europe tu..yg duit die lg tinggi dr m’sia.ckup la dgn pergi negara jiran ja..bl pg negara ni..sy semakin sukakn  indonesia.mkn murah..brang2 murah..org pon sume baik..pasni ade rancang2 nk g lg.tgk tiket flight penang medan ag murah bebanding kl medan.heee…

C360_2013-04-02-18-31-20 muke bdk comot yg ketagih es teller..

Selasa, 9 April 2013

kisah di suatu hari

Dicatat oleh -dya nadia- di 4:50 PTG 0 ulasan

en suami suke sgt main psp.rasa2 nye la stp masa la die dgn psp nye. sampe penah puan isteri ckp “bb..mnje nk jd psp buleh” ..sbb nye klau ngan psp sampe berjam2 pon xpe.hoho..ape pon sbg isteri kena la faham kesukaan suami.tp tu la, 1 part bl main psp en suami suke membebel2 kt psp die.terutama kalau main game bola .bl puan isteri tanya, en suami siap bg statement lg “ b xkan bg diorg menang sampe kiamat pon!” .. penuh perasaan kan??

ade 1 hr tu en suami tgh main psp+ bebel2 ngan psp tu sbb kalah game bola so puan isteri pon pas solat tu g la amik Al quran nk baca.tgh dok kusyuk2 baca tu tiba2 en suami bersuara “mnje..kan patut bunyi naa kat hujung tu panjang 2 harkat”. kantoi..!bkn tgh main psp ka laki saya ni.tiba2 plak dgr bini baca quran. then letak psp ke tepi terus ajar si isteri mengaji.heeee..Alhamdulillah..se kusyuk2 si suami ngan psp tu boleh jgk ajar isteri die ni mengaji,maklumla..sy ni xde la bagus sgt.sentiasa perlukan bimbingan suami.. Ya Allah..terima kasih di atas anugerah ini..

bbku

pelihara rumah tangga kami Ya Allah..

Sabtu, 6 April 2013

makanan & tempat shopping di medan

Dicatat oleh -dya nadia- di 10:33 PG 0 ulasan

C360_2013-04-02-13-34-13

C360_2013-04-03-16-11-43

nasik padang paling popular kt indon..so kalau dtg indon @ medan sila cuba mkn nasik padang yer.tp jgn tekejut kalau masuk jew kedai diorg letak hampir 30 jenis lauk atas meja korang.sbb nye mmg style nasik padang camtu.so diorg akan cas bape pinggan lauk yg korang amik jew.selebihye yg x amik diorg x cas.

menarik nye kfc kt sini xde sayur & kentang.hanya nasik ngan ayam semata oke..tp besh sbb dpt free cd.wahaha..harga lebeh kurang cam m’sia gk.x byk beza.

C360_2013-04-03-17-18-01

ag 1 benda wajib korang patut rasa kt sini adalah ais teler ngan teh botol.superb sedap.2 hr beturut2 kiteorg mkn benda alah ni.ais teler tu campuran isi kelapa, avocado, nangka ngan susu.pergh..!mmg sedap. saiz medium harga 18k rupiah & saiz kecik 16k rupiah.

oke,,skang sy cite pasal tempat shopping.tempat shopping popular kt medan ni namanye pasar ikan.tp korang jgn salah paham..x jual ikan pon tp jual kain, telekung & macam2 lg lah.telekung kt sana blh dpt dlm harga rm26 @ 85k rupiah.kalau kt msia telekung yg sama harga paling murah pon rm60.so mmg sy borong jew la.heee..

kalau dlm shopping centre die pon besh gk.still murah dr m’sia ni.

C360_2013-04-04-06-59-08

sepanjang kt medan tu suami isteri ni hanya bwk 3 pasang bj ngan selipar fipper ni ja.agak2 xdak bj blh jew beli.murah2 kt sana.

tips

1. mkanan kt hotel lg murah & sedap.so agak2 lapar order jew dr blk & diorg antar.

Jumaat, 5 April 2013

hotel & pengangkutan kt medan

Dicatat oleh -dya nadia- di 9:29 PTG 0 ulasan

holaaaa..! cuti skolah hr tu sempat berjln ke medan. so post kali ni just sbg rujukan sy kalau2 nk pg lagi.

Day 1

sampe jew airport tros seberang jln pg kt petronas depan airport tu carik becak. ikutkan paling mahai pon 25k ruppiah.tp org tu cas kiteorg 40k rupiah. amik ja la..malas nk gado kt tempat org. then tros g grand sakurah hotel. hotel ni da book awal2 kt agoda. senang & murah.harga blk dlm rm90 lebeh camtu. staff sume baik2..perkhidmatan pon ok.mknan dlm hotel murah jew.hr tu kami 2 org order & mkn kt blk.harga dlm 70k ruppiah.. yg best nye hotel ni blh check in awal.kami sampe hotel dlm kol 9pg camtu then tros blh check in.

C360_2013-04-02-09-26-15 C360_2013-04-02-20-50-53

Day 2

hari  ke 2 ni saje pindah ke hotel yg lebeh dekat ngan airport sbb nye flight kami awal. pukul 6.20am.so mmg kol 5 da kena check in. hotel pardede international ni letak nye dekat jew ngan airport. 15 jln kaki @ 5 minit naik teksi.mkn pon sedap.kami order dr blk & harga die dlm 60k ruppiah camtu. staff baik bilik pon ok.sy booking kt agoda tu jgk harga dlm rm80 lebeh.

C360_2013-04-03-14-44-56

sepanjang kt medan tu kami menggunakan khidmat becak.sbb nye becak lebeh murah berbanding teksi & lg besh guna becak sbb blh nampok tros suasana jln2 kt sana. tp korang2 jgn pelik kalau sepanjang pejalanan tu korang akan dengar bunyi hon jew  sbb nye benda tu normal utk sume kete tu bunyikan hon.

C360_2013-04-02-09-08-21

dr dlm becak.harga sebenarnye 10k ruppiah jew pg mana2 dlm bandar.tp biasa la bl pelancong diorg akan kenakan 2x ganda.so kena pandai2 deal.

 

tips:

1. kalau nk murah swoh org hotel yg jg kt depan tu deal utk korang sbb kompem dpt murah.

2. kalau nk g shopping korang ckp jew nk g pasar ikan.tempat tu jual kain cantik2 & murah.kalau org becak tu ckp nk g toko@butik jgn pegi sbb nye diorg mmg di byr oleh org kedai tu utk bwk org dtg kedai diorg. harga jauh lg mahai dr pasar ikan.

3. kalau org becak tu ckp nk tunggu korang shooping sampe abis shopping ckp xyah. sbb nye kalau diorg bwk korang blk hotel blk pas shopping cas die akan 3x ganda dr harga sebenar.ag pon senang jew nk dpt becak kt sana,xyah nk tunggu2..

4. keseluruhan kt sana senang nk dpt transport pastu senang nk carik mknan halal.pandai deal akan dpt murah tp kalau x pandai mmg diorg akan cas sampe 3x ganda.

p/s: 10k rupiah = rm3

 

Pejalanan ku ~ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei