Khamis, 25 Februari 2010

pagi yg menggemokkan..

Dicatat oleh -dya nadia- di 10:13 PTG 0 ulasan
adik..!bgan cepat..xnk ikut mak pg mkn, mak xnk wt jamuan kamu nant..haish...mak sudah pandai ugut neh..mak oo mak..adik ngantok nk tdo neh.hr ni cuti nk bgn lambat la mak..huwaaa...!!rancangan sy nk bgn lambat x jd.da la smalam sengaja tdo lmbat..adehhh..~

tepaksa gk bgn amik towel n mand dlm mata tepejam ag ok..!klu x ikut nant mak xnk wt kn jamuan..1 ugutan di pg jumaat..hukkk..!Sebenarnye bos sy swoh mak sy wt kan jamuan utk tetamu VVIP kami yang nk dtg melawat shopping centre kami selasa neh..hr yg sama abah ade jamuan utk skolah die n mak plak bz kt maktab die..tepaksa merayu2 swoh mak wt jgk2..makk..tlg adik yer..

rancangan nk mkn kt kedai kt sg tapah tu dibatalkan sbb tempat tu byk gile org.family sy yg besar ni nk masuk confirm xde space kosong nye lar.then betukar ke hollywood...!!besh2 mkn kt situ. berbaloi bgn pg2 ooo..

mknan sy, sy punye..mknan adik sy pun sy punye.hahaha...!!sy yg suke mkn..!

lazat di sukai ramai..


abah ngan ketiaw goreng nye yg sedap..

mak , nono ngan bel..alip yg nampok separuh tu..farid kena lindung ngan alip yg gemok tuh..

sy panggil kedai ni kedai 1 malaysia sbb sume bangsa ade kt sini.penjual die pun pelbagai bangsa. Cina, india n melayu.. haha..!! patrotik kan sy neh..tp mmg sy suke camtu..tempat ni meriah n mknan die pun sedap2..penah nk bwk si die nk mkn kt sini tp xde rezeki sbb kol 12 br sampai situ.tu bkn mkn pagi tu, tu mkn tgh hr tros kan..xpe, nant bl2 kt pegi tau..pegi n mkn byk2 supaya lebih gemokk n teros gemok..wahaha..!!


Selasa, 23 Februari 2010

Karangan murid2 si dia..klakar betol..!!

Dicatat oleh -dya nadia- di 4:31 PG 0 ulasan

Karangan murid2 si dia..masa si dia bg sy baca, sy teguling2 gelak..mane la budak2 ni dpt idea camni. klakar giler..! nasib si dia mmg seorg yg sgt suke kan budak2..


Karangan 1

KAMU TIDAK DAPAT HADIR KE SEKOLAH SELAMA SEMINGGU. TULISKAN SEPUCUK SURAT KEPADA GURU KAMU DAN NYATAKAN SEBAB-SEBABNYA.


ORIEGA LENJAU
NO 26, KG UMA BAWANG
BARAM,
98050, MIRI
SARAWAK

TARIKH : 24 APRIL 2009

Saya seperti nama diatas, saya murid tahun empat.

Memohon cuti sakit

2.Saya sakit kanser mata berjuling. Saya ditahan oleh doktor kerana sakit kanser mata berjuling.
saya berasa sangat sedih kerana tidak boleh meningok buku saya lagi.

3.Saya tidak boleh ke sekolah kerana mata saya berjuling. Saya di hospital selama seminggu. Ibu dan bapa saya menjaga saya di hospital. Saya sangat sedih menengok ibu dan bapa saya kerana menjaga saya. Ibu dan bapa saya memberi makan dan minuman. Selepas itu ibu dan bapa saya membawa saya pergi berjalan-jalan. Keesokkan harinya saya dah sembuh.


4.
Saya gembira kerana mendapat kesekolah.

Sekian, terima kasih.


Yang benar,
ORIEGA LENJAU


Karangan 2


KENNETH DION
NO 2 KAMPUNG UMA BAWANG
BARAM
98050 MIRI ,
SARAWAK


CIKGU ISMIE ZAFFEEY
SEK. KED UMA BAWANG
98050 MIRI
SARAWAK

1.Saya bermain hujan semalam dan saya juga bermain bola. Tiba-tiba saya terbijak sebiji bom. Bom itu meletup dengan sekuat-kuatnya tetapi saya terluka tangan, kaki dan dimuka saya darah dan luka

2.Selapas saya terkena bom itu, ada seorang budak lelaki datang mahu bermain. Dia mencari bola tiba-tiba budak lelaki itu melihat ke tanah. Dia melihat darah itu.

3.S
etelah dia melihat, dia berlari ketempat kawan-kawannya. Dia berkata kawan-kawan, saya melihat orang terkena bom.

4.
Mereka pun berlari , dimana dia ada,dia ada disekitar ini. Ada satu budak melihat kedalam lubang bom itu. Dia melihat orang berbaring dalam lubang itu. Kawan-kawan orang ada didalam lubang bom itu, mari kita tolong dia.

5.
Mereka pun menolong saya, tolong-tolong, mari kita bawa dia ke rumahnya. Pada hari itu ibu dan ayah membawa saya di hospital.

Sekian terima kasih

Yang benar

Tandatangan
Kenneth dion



Karangan 3


Malam ini terasa sungguh sejuk. aku bangun dari tidur untuk ke tandas. tiba-tiba aku terdengar satu bunyi dari bahagian dapur rumah jiranku yang bernama cikgu khairil. aku menyelinap masuk kebahagian dapur cikgu khairil. rupa-rupanya rumah cikgu khairil dimasuki pencuri. aku terlihat cikgu khairil diikat oleh pencuri itu. aku bercadang menolong cikgu khairil dengan cara saya pergi ke telefon awan untuk menelefon polis. kemudian polis itu dah datang. selepas itu polis menangkap pergi pencuri itu. polis itu gagal menangkap pencuri itu yang berlari sepuas hati. hari dah pagi, polis menyiasat di mana-mana. polis itu rehat dibawah pokok anggur kerana keletihan mencari pencuri yang jahat itu. kemudian polis terjumpa satu mayat di seberang sungai. polis terjumpa tapak kasut pencuri itu. selepas itu anjing yang ganas itu mencium bau jejakan kasut pencuri itu anjing itu berlari kearah pencuri itu kemudiaan polis itu mencari anjing yang ganas itu mereka polis itu sangat risau kerana anjing ganas itu tak datang. pihak polis mencari pencuri itu hingga malam. mereka polis itu terngantok kata seorang polis “kita dah terngantok ni kita tidur dihotel saja” kata seorang polis hari itu seorang polis terdengar pencuri itu datang. akhir sekali polis berjaya menangkap pencuri itu.


sekian terima

yang benar

nixander



Sabar je lar...hehehe..

Isnin, 22 Februari 2010

si turtle yang malang...

Dicatat oleh -dya nadia- di 8:01 PG 0 ulasan
hey...!!tiba2 waktu sy tgh keje sorang apek cina dtg sergah sy.tekejut cm nk mati..ape kes la jerit2 ni.sakit jantung tau.ade la masalah nye tuh..dgn muke maintain xde ape2 belaku wlaupun da cam nk guling2 da, sy pun tanye,yes sir,wut can i help u?dlm dialek kecinaan apek tu,u tau x,mmg sgt kijam itu kejadiaan.sanggup die membunuh demi dili nye sendili.tidak berpelikemanusian itu kejadian.

jantung sy waktu tu mmg bedegup tahap maksimum!apakah??sp plak staff yg kejam tuh??nk kena buang keje ke?gile pe nk membunuh.huh! Sambil wt2 profesional sy pun tanye.siape yg kejam tu sir?sy x faham ape sir ckp ni..apek cina tu tgk muke sy cm nk mkn.. peh!mmg garang ok! u olang punye turtle la! TURTLE..!!cis,apek ni mmg bikin suspen jew.lega sy dgr.at least benda tu bkn org tp TURTLE ok..!ni mest kes turtle dlm akuarium depan supermarket tu.haishh..klu korang nk tau, kt shopping centre sy ni ade akuarium yg sgt la besarrr..dlm tu sume ikan ade temasuk la si turtle tuh..

rupe2nye..si turtle tu mkn ikan2 kt situ..tp yg heran nye, bkn turtle tu herbivor kah??turtle tu pun 1, nk tunjuk terer mkn ikan pun jgn la depan customer. kan skang da kena complaint..abih da kena buang negeri.tepaksa la sy tepon tuan punye akuarium tu supaya remove kan die punye turtle tu..adehhh...!!!pasal turtle pun nk jd isu jgk..cis..!

Ahad, 21 Februari 2010

aktiviti d taun br cina...

Dicatat oleh -dya nadia- di 7:14 PTG 0 ulasan
happy chinese new year...!!~

da abis chinese new year br sy nk wish..lambat nye sy neh..xde semangat 1 malaysia tol.ehee..
waktu chinese new year hr tu sy mmg sgt2 bz ngan aktiviti kt centre court sy tuh.3x sehari centre court tu kena di isi ngan aktiviti2 kaum cina. x kisah la pertandingan ke persembahan ke..sume tu kena ada stp hr..fuhhh...!!sgt letih nk arrange benda2 ni stp hr. tp bkn sy sowang jew yg wt sume ni, sure la wif my bos.ketua segala project for this chinese new year..

lion dance..sgt menarik..!

drum performance yg hebat..!

si gadis acrobatik..

sume aktiviti2 ni utk 1 hr demi menarik sume org utk bershopping kt sini.

wahaa...!!ramai x org kt centre court sy..!

seminggu tu mmg jadual sy padat ngan aktiviti2 camni..letih 2 mmg letih tp berbaloi bl sume ni dpt sambutan yg hangat..!(cam hot fm nye radio plak..ehee..bantai je la)

sempat ag nk bergambo ngan 2 ekor singe neh..

wif my bos..


i like...!

sy si customer service =)

Dicatat oleh -dya nadia- di 2:56 PG 0 ulasan
hmmm..korang mest nk tau ape kerja sy kan???klu xnk tau wt2 jew nk tau yer..x kire nk bgtau jgk2..ehee..sy kerja di Aeon Co(M) Bhd..apakah??jusco lar.kerja sbg customer service supervisor.supervisor cabuk jew, x hebat mane pun. department sy ni kecikkk jew.sy ade 5 org anak buah.sumenye perempuan n sumenye comel2 cam sy.wahaha...!!

sy wif uniform n reben besar sy tuh..huh..! x suke reben tuh..!

ok..as a cust service spvr tugas sy sgt lar menyeluruh,. sume masalah dlm shopping centre ni sy punye team yg kena hadapi dulu.x kira la masalah besar atau sekecik2 semut itam, sume masalah adalah makanan kami.cewahh...!!poyo plak ayat sy.tp mmg sy da pesan awal2 kt staff sy klu korang x kena maki korang bkn la cust service yg sejati ok..!




tp mmg sgt best keje kt sini..sume department dlm shopping centre ni akan bekerja dlm 1 family yg besar.keje kena happy br hati senang! setakat kena maki tu pekara biasa yg tiap2 hr pun kena hadapi.tp x sume camtu, ade gk yg telampau baik sampai nk bg duit bl ktorg tlg die.jgn amik..keje mest jujur ok!pekara paling penting muke kena maintain senyum!jgn tunjuk skit pun muke masam kamu tu bl bekerja dlm dprtmt sy..! sy x suke..! diri kena sentiasa cantik di mata org..maksud sy kena make up..eeee..x suke nye make up. sgt terpaksa..huwaaa...!!! tp cantik ker??? x pun.. pake lipstik jew bole lar..yg lain sy x pandai..


selain sume2 tu, tiap2 3 bln sy ada mega project.nk tau mega project sy ape??sy kena wt community project.kena arrange lokasi kt mane nk wt program khidmat masyarakat.dr segi peralatan, pengangkutan, press, khemah, jemputan VIP, atur cara, aktiviti2, sampai la ke makanan sume tu team sy kena sediakan.kenangan paling best bl dpt wt gotong royong kt umah anak2 yatim..besh sgt..anak2 yatim tu sume comel2..geram! cam taun lepas plak ktorg kena wt program basuh kete for charity, bersihkan sungai chepor ngan wt bubur lambuk waktu bln posa. sume hasil kutipan dr program ni kami akan derma kt golongan2 yg memerlukan.mmg puas hati dpt wt keje2 kebajikan ni ok! kepuasan yg x terhingga...!wahaha...!! sgt suke lar...!!




bubur lambuk charity project waktu bln posa

aktiviti pas gotong royong


kesimpulannye...sgt suke lar keje sy nehh...!!




Sabtu, 20 Februari 2010

Jom derma darah..!

Dicatat oleh -dya nadia- di 6:25 PG 0 ulasan
esk kt tempat keje sy ade program derma darah..nk derma tp xleh sbb kali terakhir sy derma bln 12 hr tu. so klu nk menderma ag kena tunggu ag 3 bln br leh derma.mak sy mest mara sy stp kali pas derma sbb dlm family sy ni, sy la yg paling lembek skali.tp klu nk tau sy da 4x derma darah. da jd ketagih nk bg darah gk wlpun 2x sy penah pitam pas derma darah.x penah serikkk..!! sampai si dia pun merajuk ngan sikap sy yg x pernah serik nk derma darah.wahahaha..!! sowi tunangku.. sy mmg degil pun =b



buku derma darah sy..



becerita pasal derma darah ni..korang x perlu takot.x sakit langsung.wlaupun jarum die cam besar skit tp mmg x sakit. mula2 korang kena isi borang dulu.dlm borang tu macam2 korang kena jwp.so kena jujur ok! sbb benda ni melibatkan nyawa.pastu tu nurse tu akan cek tekanan darah korang.ala..yg pam2 lekat kt tangan tuh.yg tu la.. da abis selesai nurse tu akan cucuk salah 1 jari korang utk keluarkan skit darah. yg ni nk tgk korang ni kumpulan darah ape n tahap hemoglobin darah korang. klu sume2 ni lepas korang leh la menderma.tp kena igt..masa derma tu mmg korang akan rasa cam penin2 lalat skit..tp kejap jew.sbb tu diorg sedikan katil utk korang baring nant..





muke cuak skit tgk jarum tu kena pusing2 sbb darah xmo kuar.ehee..





Setitik darah blh selamatkan 1 nyawa..!!betol x?? byk keistimewaan yg korang leh dpt klu menderma ni. bg sy yg da 4x derma ni sy leh dpt percuma suntikan pencegahan hepatitis b ngan percuma rawatan pesakit luar n rawatan perubatan n wad kelas 2 utk tempoh 4 bln!besh kan.. tp ag besh klu dgn darah korang, korang leh bantu nk selamatkan nyawa org..paling besh...!!

tangan korang akan lebam skittt jew pas derma darah tu.pas bape minggu lebam tu kan hilang.so..dun worry ok..!










ape ag?? jom derma darah...!!
















Jumaat, 19 Februari 2010

wahaaa..!! akhirnye dpt gk mkn sushi king..!

Dicatat oleh -dya nadia- di 1:36 PG 0 ulasan
wahaaaa...!! akhirnye dpt gk sy pujuk mak ngan adik2 sy g mkn sushi king.. mula2 sume pun cam berat jew nk masuk.tp sy x kire nk mkn jgk2..da 2 bln da pujuk ngan bermacam2 teknik last2 diorg pg gk. pueh hati..! masuk sushi king n tros duduk ( x sempat nk tunggu org kt depan tu jemput masuk.hahaha..!!gelojoh tol sy). slalu sy mkn kt sini ngan si dia sbb ktorg mmg gile sushi.asal dating jew mkn sushi.waktu mula2 dulu mkn sushi kt dlm jusco tu.mmg layan.tp skang ni layan sushi king plak sbb si dia jarang blk semenanjung semenjak mengajar kt kawasan pendalaman ulu sarawak.alang2 nk sushi yg sedap ktorg serbu sushi king tros..!




ni la mkan yg paling sy suke chuka kurage
ngan chuka idako yg hebat...!waaaa...!!
sedapnye..sgt suke..!






takoyaki yg comel with green tea yg hebat..!

















klu korang perasan warna pinggan kt sushi king sume lain2.lain warna lain harge. blue(rm2), beige(rm3), pink(rm4), red(rm5) & purple(rm6). tp klu korang nk ag murah..pg waktu happy hour.ade potongan 20% utk sume sushi kt belt antara pukul 3pm sampai 5pm.dengan syarat korang kena ade kad sushi king ok!







mak ngan akak sy
mkn chicken curry omelette..
yg ni cam kari org melayu
tp x pedas langsung..

















nani plak order
piri- piri chicken..
yang ni mmg paling
sedap antara sume..


















nono mkn sakana
black pepper..
ayam black pepper
ni mmg sedap..










pueh hati tol dpt bwk diorg sume ni g mkn sushi n tunjukkan kehebatan sushi yg sedap tuh.wahaha..!!mak ckp "time kasih la adik..sushi king ni mmg sedap, pasni kite ajak abah plak mkan" yes.......!!!!akhirnye diorg ngaku gk makanan kegemaran sy tu sdap..x sabo nk tunggu bln 3 ni nk ajak si dia layan sushi kat sini ag..besh2..!!


Khamis, 18 Februari 2010

my sayang2..

Dicatat oleh -dya nadia- di 7:23 PG 0 ulasan
saya nadia.. pendek jew nm ni kn?tp tu la nama sy.tp org slalu confuse panggil sy diana..hmm..x paham nape.tp family sy panggil sy atik..! da cm nk sm ngan itik plak..haha..!tp nk tau sbb pe diorg panggil sy atik?sbbnye sy ni lmbt dpt adik.mula2 adik..pas dpt adik tros jd atik..cis..!tp xpe..sy still bahasa kan diri ngan mak abah sy adik.x kire nk adik jgk2..walaupn sy ade 3 adik ok..!






ni la adik2 sy tuh..sy yg depan skali..







ok..yg bwh ni plak mak ngan abah sy.. Pn Shamsiah n Incek Hussin..
syg diorg sgt2..leviu..! leviu..! leviu..!





sy sebenarnye ade 2 ag abg n seorg kakak..sumenye da kawen.. ag besh bl sy ade 4 anak sedara yg comel2 cam sy..haha..!!






ni la family besar sy..ade 7 beradik..2 kakak ipar, 1 abg ipar n 4 anak sedara..love them very much..!


eh..ade sowang ag tetinggal.. si dia merangkap tunang sy..




pic si die waktu kecik2 dulu..comel kan?


 

Pejalanan ku ~ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei